Strona główna Wiadomości Jedzenie w podróży - gdzie i co jedzą kierowcy?

Stacje Paliw – Sprzedaż Detaliczna – Raport 2017

Jedzenie w podróży - gdzie i co jedzą kierowcy?

Petrolnet.pl, Stacja Benzynowa & Convenience Store, 26 września 2017

Czy polscy kierowcy lubią zatrzymywać się podczas podróży na posiłek? Jakie posiłki wybierają? Co jest dla nich najważniejsze przy wyborze miejsca na posiłek? – między innymi na te pytania odpowiada badanie ARC Rynek i Opinia „Jedzenie w podróży”. Wyniki badań dla petrolnet.pl komentuje Adam Ciołek, project manager ARC.

Jedzenie w podróży - gdzie i co jedzą kierowcy?

Autor: Shutterstock

Posiłek podczas dłuższej podróży najchętniej w lokalu sieciowym

Niemal połowa kierowców (49 proc.) przyznaje, że podczas podróży dłuższej niż 150 km lubi zatrzymać się na posiłek. 41 proc. kierowców wybiera w tym celu lokal sieciowy, np. KFC czy McDonald’s, a 43 proc. ma nawet stałe miejsca, w których robi przerwę. Najbardziej istotnymi aspektami przy wyborze miejsca na posiłek są dla respondentów: świeżość serwowanych produktów oraz czystość lokalu. Najmniej istotnym – możliwość zakupu posiłku w systemie drive-through. Tylko co piąty kierowca twierdzi, że woli zjeść posiłek w samochodzie, bez zatrzymywania się.

Co najchętniej wybierają kierowcy?

Kierowcy w drodze zwracają mniejszą uwagę na zasady zdrowego odżywiania – często pozwalają sobie na jedzenie typu fast food, czyli hot dogi, zapiekanki, hamburgery – głównie ze względu na szybkość podania. Jest to bowiem trzeci najważniejszy czynnik przy wyborze lokalu. Pierwszym jest świeżość potraw, drugim zaś – czystość lokalu. 

Niemal połowa respondentów (48 proc.) przyznaje, że nie wyobraża sobie podróży samochodem bez kawy – na trasach dłuższych niż 150 km aż 80 proc. kierowców kupuje kawę zawsze lub bardzo często. Co trzeci kierowca przyznaje, że nie akceptuje spożywania posiłków w samochodzie.

A może kuchnia tradycyjna?

Kierowcy biorący udział w badaniu ARC Rynek i Opinia
wskazują na potrzebę większej różnorodności potraw, np. wzbogacenie oferty o większy wybór zup, pierogów czy sałatek. Już teraz taka oferta dostępna jest w wybranych placówkach. Z badania dotyczącego satysfakcji klientów stacji paliw wynika, że najlepszą ofertę gastronomiczną ma zdaniem kierowców sieć Orlen.

Informacje o badaniu

Badanie zostało zrealizowane w maju 2017 roku przez ARC Rynek i Opinia metodą CAWI na celowej próbie N=1051 kierowców, którzy w ciągu ostatniego roku odbyli co najmniej 3 podróże samochodem na odległość co najmniej 150 km oraz podczas co najmniej jednej z nich skorzystali z zakupu posiłku lub przekąsek.

Artykuł ukazał się na łamach publikacji "Stacje Paliw – Sprzedaż Detaliczna – Raport 2017" (strona 74) – wydaniu specjalnym czasopisma "Stacja Benzynowa & Convenience Store".

NAJNOWSZE WYDANIE
STACJE PALIW – SPRZEDAŻ DETALICZNA – RAPORT 2017
kliknij aby zapoznać się z publikacją!

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.