Strona główna Wiadomości Nowy raport roczny Lotos

Stabilizacja i bezpieczny rozwój

Nowy raport roczny Lotos

Petrolnet.pl, 14 września 2017

Grupa Kapitałowa Lotos opublikowała Zintegrowany Raport Roczny 2016. Raport prezentuje wyniki ekonomiczne, środowiskowe, społeczne oraz kwestie pracownicze, praw człowieka i etyki w działalności, zgodnie z wymogami międzynarodowego standardu Global Reporting Initiative (GRI G4) i zaleceniami Parlamentu Europejskiego.

Nowy raport roczny Lotos

Autor: Grupa Lotos

To już ósmy Zintegrowany Raport Roczny Grupy Kapitałowej Lotos.

Publikacja zatytułowana „Stabilizacja i bezpieczny rozwój” dostępna jest pod adresem: www.raportroczny.lotos.pl. Tytuł Raportu za 2016 r. nawiązuje do przyjętej przez Zarząd Grupy Lotos, pod koniec ubiegłego roku strategii Spółki na lata 2017-2022. Koncern opiera swoje plany na stabilizacji i bezpiecznym rozwoju w kluczowych obszarach działalności z równoległym silnym wsparciem dla procesu wdrażania innowacji. Raport uwzględnia także informacje właściwe branży, dzięki zastosowaniu Suplementu dla sektora gazu i ropy naftowej.

– Lotos realizuje strategię, która ma na celu maksymalne uniezależnienie Polski od dostaw surowców z jednego kierunku. To oznacza m.in. zwiększanie dostaw węglowodorów drogą morską oraz rozwój własnego segmentu wydobywczego. W minionym roku Lotos kontynuował też budowę kompleksu instalacji rafineryjnych w ramach Projektu Efektywnej Rafinacji (EFRA). Dzięki realizacji projektu koncern będzie w stanie dostarczyć kontrahentom do 900 tys. ton dodatkowych paliw rocznie. Zamierzamy dokończyć realizowane w poszczególnych segmentach biznesowych inwestycje prorozwojowe, zoptymalizować działalność i zwiększyć efektywność funkcjonowania naszej grupy kapitałowej. W kolejnych latach będziemy analizować i wybierać najlepsze warianty rozwoju Lotosu, w taki sposób, by móc dynamicznie wdrażać je w życie, z korzyścią dla naszych klientów, akcjonariuszy i pracowników – podkreśla Marcin Jastrzębski, prezes zarządu grupy Lotos. Ilustracją tych słów jest zawartość najnowszego raportu rocznego spółki.

Zgodnie z dobrymi praktykami raporty roczne koncernu publikowane są wyłącznie w formie elektronicznej. Stanowi to znaczące ułatwienie dla zróżnicowanych grup odbiorców, gdyż zapewnia możliwość korzystania z licznych funkcjonalności on-line, odpowiadających ich preferencjom. Wśród nich znajdują się m.in. samodzielne komponowanie wybranych treści, narzędzia społecznościowe pozwalające dzielić się informacjami z innymi odbiorcami oraz wyszukiwarka treści, ułatwiająca szybki dostęp do szczególnie interesujących zagadnień. Treści Raportu zintegrowano z zawartymi w serwisie internetowym i raportach spółki z poprzednich lat. Publikacja jest przyjazna dla użytkowników i środowiska, m.in. dzięki opcji ekologicznego wydruku i ułatwieniom dla osób słabo widzących.

– Publikacja Zintegrowanego Raportu Rocznego to ukłon w stronę naszych interesariuszy. Dzięki temu wydawnictwu jesteśmy bardziej transparentni i dostarczamy wiedzę na temat kluczowych aspektów działalności firmy, ułatwiając tym samym podejmowanie decyzji biznesowych potencjalnym inwestorom czy analitykom giełdowym – mówi Witold Pasek, dyrektor ds. marketingu Grupy Lotos.

NAJNOWSZE WYDANIE
STACJE PALIW – SPRZEDAŻ DETALICZNA – RAPORT 2017
kliknij aby zapoznać się z publikacją!

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kliknij