Ekspert BCS: rynek kawy ewoluuje

Udostępnij nas na:

Komentuje Norbert Wierzbicki, Senior Key Account Manager Best Coffee Systems

[SPECJALNIE DLA NAS] Jak wynika z badań przeprowadzonych w tym roku przez ARC Rynek i Opinia, 72 proc. respondentów deklaruje, że pije kawę na stacjach paliw. Niespełna dwa lata temu odsetek ten wynosił 66 proc. Jak więc widać, dynamika wzrostu w tym obszarze jest wyraźna i tym bardziej wyzwaniem staje się sprostanie nie tylko liczbie klientów kawowych na stacjach paliw, ale również ich rosnącym wymaganiom.

Wśród klientów biznesowych Best Coffee Systems, właścicieli stacji paliw, obserwujemy pewną ewolucję podejścia. Priorytetem stają się szybkie i proste rozwiązania a prym wiodą tutaj oczywiście ekspresy automatyczne, często samoobsługowe. Coraz częściej też zasadnym wyborem okazuje się instalacja ekspresów kawowych z modułami płatniczymi (np. Franke), dzięki którym można dużo lepiej zarządzić przepływem klientów w punkcie sprzedaży. Zauważalnym trendem jest również coraz większy poziom wiedzy na temat kawy jako takiej, a co za tym idzie – również zarysowanie się wyraźnych preferencji co do smaku i typu kawy oraz używanych dodatków. Na szczególną uwagę zasługują więc takie rozwiązania, które pozwalają klientom spersonalizować ostateczny produkt, np. model Franke A1000, który nie tylko oferuje możliwość przygotowania wielu rodzajów kawy, ale również posiada zintegrowaną lodówkę na dwa rodzaje mleka, trzy młynki i przestrzeń na aż sześć syropów smakowych.

Wieloletnia współpraca z liderami branży paliwowej pozwala nam szczególnie precyzyjnie śledzić zmiany preferencji klienta stacji paliw. Wiemy, że coraz częściej na stacjach poszukiwana jest nie tylko dobra kawa, ale i świeżo wyciskane soki, stąd w ofercie firmy Best Coffee Systems – oprócz najwyższej klasy ekspresów kawowych – pojawiły się kompaktowe urządzenia do produkcji świeżych soków owocowych i warzywnych firmy Zumex, szczególnie cenione za wyjątkowe połączenie ergonomii i efektywności. Ale to nie wszystko. Skoro oczekiwania wobec oferty gastronomicznej na stacjach paliw rosną, właściciele najlepszych stacji paliw inwestują też w nowoczesne piece hybrydowe do szybkiego podgrzewania (np. Atollspead, linia H) które nawet dwudziestokrotnie skracają czas przygotowania potraw, wypierając skutecznie tradycyjne piekarniki czy opiekacze.

Ekspres do kawy, urządzenie do produkcji soku, piece hybrydowe – tak, zdajemy sobie sprawę, że dla mniejszych stacji paliw może to oznaczać problem z przestrzenią. I tutaj również Best Coffee Systems wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów. W naszej ofercie mamy gotowe rozwiązania modułowe – meble wraz z urządzeniami, gotowe do instalacji i rozpoczęcia pracy w możliwie najkrótszym czasie i z jak najlepszym podejściem do optymalizacji przestrzeni.

Komentarz powstał na potrzeby:
STACJE PALIW – SPRZEDAŻ DETALICZNA – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.