Badania ARC: Jedzenie z McDonald’s i hotdogi najczęściej wybierane podczas podróży z dziećmi

Udostępnij artykuł
Rodziny z dziećmi podróżujące na dłuższych trasach najczęściej na posiłek wybierają bistro przy stacji benzynowej oraz restauracje sieciowe zlokalizowane przy drodze. 41 proc. respondentów ma swoje ulubione miejsca na posiłki, najpopularniejszą wśród nich restauracją sieciową zlokalizowaną przy drodze jest McDonald’s – wynika z badania ARC Rynek i Opinia.

Kierowcy w trakcie podróży niechętnie zbaczają z drogi, aby zjeść posiłek. Wśród rodzin z dziećmi najpopularniejszym miejscem na zjedzenie posiłku są kawiarnie i bary należące do sieci stacji paliw. Na drugim miejscu plasują się restauracje sieciowe zlokalizowane przy drodze. Tylko co czwarty respondent z tej grupy przyznaje, że zdarza mu się zjechać z trasy, aby zjeść posiłek w restauracji.

Jako miejsce spożywania posiłków w trasie (rodziny z dziećmi), najczęściej wskazywano: kawiarnie/bistro na stacji benzynowej (65 proc.), restaurację sieciową znajdującą się przy drodze, w osobnym budynku (50 proc.), bar niesieciowy, niezwiązany ze stacją benzynową, przy drodze (39 proc.), okienku typu drive-through (bez wysiadania z samochodu – 39 proc.), restaurację sieciową znajdującą się w mieście (25 proc.), restaurację niesieciową znajdującą w mieście (24 proc.). 

Aż 38 proc. respondentów podróżujących z rodziną stara się wybierać takie miejsca na posiłek, w których proponowana jest specjalna oferta dla dzieci z dodatkową atrakcją, np. w postaci zabawki czy gry. To, czym w największym stopniu kierują się rodziny z dziećmi wybierając posiłek to jakość produktów (70 proc.), cena (57 proc.) i smak (37 proc.)

W przypadku rodzin z dziećmi często to nie kierowca podejmuje decyzję o postoju i posiłku, a współpasażerowie (48 proc.), szczególnie dzieci. Kierowcy jadący w podróż z rodziną koncentrują się przede wszystkim na skutecznym dotarciu do celu – wolą zjeść w samochodzie niż przedłużać czas jej trwania kolejnym postojem. W związku z tym opcja drive-through stanowi dla nich atrakcyjny aspekt oferty. Dla kierowców podróżujących z rodziną ważna jest przynależność punktu gastronomicznego do sieci, która oferuje im odpowiednią jakość obsługi i przewidywalność, jeśli chodzi o zamówienie.

Wśród najczęściej wybieranych posiłków/ napojów w bistro przy stacji są: kawa, herbata, ciepłe napoje (67 proc.), hot-dogi (55 proc.) i zapiekanki (41 proc.). Pełen posiłek dwudaniowy wybiera niemal co trzeci badany (30 proc.), zaś posiłek wegetariański co dziesiąty (12 proc.). Mimo iż również wśród kierowców podróżujących z rodzinami najpopularniejsze w trasie są posiłki typu fast food to jednak częściej niż pozostali kierowcy wybierają oni posiłki wegetariańskie lub wegańskie, świeżo wyciskane soki oraz żywność funkcjonalną.

– Rodziny z dziećmi wybierając posiłek w trasie szukają rozwiązań po drodze gwarantujących jakość i zachowanie pewnych standardów. Dlatego jedzenie typu fast food ze sprawdzonych miejsc, takich jak bary należące do stacji sieciowych czy restauracje sieciowe typu McDonald’s są dla nich idealnym rozwiązaniem. Posiłki w takich miejscach to gwarancja sprawdzonej jakości i świeżości produktów, spełniających określone kryteria. Z pewnością dużo mniejsze obawy mają konsumenci kupując hamburgera w McDonald’s, gdzie na wszystkich etapach tworzenia jest zagwarantowana kontrola niż kupując hamburgera w nieznanym miejscu. Z naszych innych badań wynika, że konsumenci w drodze mniejszą wartość przykładają do tego, czy posiłek jest zdrowy i zbilansowany, ważniejsze jest źródło i szybkość podania – komentuje Sylwia Miszczyk, badaczka z ARC Rynek i Opinia.

STACJA BENZYNOWA & CONVENIENCE STORE
– LISTOPAD-GRUDZIEŃ 2018 –
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 17.01.2019
Aktualizacja: 17.01.2019