Ekspert SCM o dodatkach do kawy mrożonej

Udostępnij artykuł

Komentuje Michał Błasiak, brand ambasador Monin & Vitamix

Kawa jest napojem codziennym i wielu z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania bez niej, także w upalne letnie dni. Często jednak w ciepłe dni wybieramy napoje chłodzone, takie jak lemoniady, soki, smoothie czy mrożone herbaty zapominając o kawie.

A przecież ciekawych propozycji kawowych na upalne dni jest bardzo dużo, zaczynając od klasycznych kaw mrożonych, przez kawy typu frappe czy ice latte, aż po coraz bardziej popularne cold brew. Ale po kolei. Postaram się przedstawić kilka propozycji, jak przygotować pyszną kawę mrożoną i jakich dodatków do niej użyć.

Najszybsza i najprostsza kawa mrożona to Ice Latte – szklankę uzupełniamy kostkami lodu, uzupełniamy mlekiem i na koniec dodajemy świeżo zaparzone espresso. Jeśli wolimy bardziej intensywny smak kawy, sugeruję dodać doppio czyli podwójną porcję espresso – smak i aromat kawy będzie wtedy lepiej wyczuwalny. Jeśli lubimy kawy słodzone, przed wlaniem mleka możemy kawę wzbogacić o syrop Monin i przygotować np. Ice Latte Brownie z Jeżynami – szklankę uzupełniamy lodem, wlewamy 10ml syropu Monin Brownie i 10ml syropu Monin Jeżynowy, dodajemy mleko i świeże espresso, możemy wykończyć bitą śmietaną.

Jeśli lubimy zaskakiwać naszych gości nowymi połączeniami smaków, możemy taką kawę zaproponować również w wersji brownie z burakiem (10ml syropu Monin Brownie, 15ml puree Monin Burak) lub biała czekolada z marchewką (10ml syropu Monin biała czekolada, 15 ml puree Monin marchewka). To jest chyba najprostsza wersja kawy mrożonej i możemy ją przygotować naprawdę w różnych ciekawych odsłonach. Jeśli dysponujemy shakerem, możemy wszystkie składniki, czyli kostki lodu, espresso, mleko i wybrany syrop MONIN wlać do shakera i wymieszać. Do szklanki możemy nałożyć porcję lodów i wlać zmieszaną kawę.

Kolejną fantastyczną propozycją są kawy mrożone typu frappe. Do przygotowania tego rodzaju kaw będzie nam potrzebny blender. Przy wyborze blendera kierowałem się jego niezawodnością, szybkością, jakością i stabilnością jego pracy, dlatego wybór padł na blender amerykańskiej firmy Vitamix model Bar Boss. Łatwość jego obsługi, możliwość dostosowania programów do własnych potrzeb, bardzo wytrzymałe dzbanki o specjalnym kształcie zwiększającym szybkość i wydajność pracy oraz noże z stali chirurgicznej powodują, iż taki blender często staje się jednym z głównych narzędzi w naszej kawiarni czy barze na sezon letni. Dlatego tak ważna jest jego trwałość i niezawodność.

[…]

Materiał został przygotowany specjalnie dla naszej redakcji
Całą treść publikujemy w naszym czasopiśmie
STACJA BENZYNOWA & CONVENIENCE STORE: maj 2019
> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 11.07.2019
Aktualizacja: 11.07.2019