Garland – synonim innowacyjnych rozwiązań

Udostępnij artykuł
Kuchnia restauracji to zdecydowanie więcej niż zbiór poszczególnych stanowisk pracy. To serce restauracji. To w kuchni odbywa się prawdziwa magia, przekształcanie podstawowych surowców w najwyższej jakości dania. W firmie Garland wszyscy wiedzą, że prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej mogą powstawać tylko przy pomocy równie dobrze wykonanego sprzętu.

Dlatego przez ostatnie 140 lat firma Garland współpracowała bezpośrednio z klientami nad rozwiązaniami technologicznymi, które pozwalają skutecznie odkrywać i eksponować talenty i pasje szefów kuchni i kucharzy. Innowacje wprowadzane przez Garland podążają za nowymi trendami i wyzwaniami w branży restauracyjnej wraz z nieustanną jej ewolucją w osiąganiu najwyższej jakości sztuki kulinarnej.

Urządzenia produkowane przez markę są stosowane od lat przez liderów w branży gastronomicznej i cateringowej, a tym samym codziennie wystawiane na wymagającą próbę. Garland jest nie tylko producentem wysokowydajnych urządzeń do gotowania i grillowania, lecz także specjalizuje się w opracowywaniu innowacyjnych, wysokowydajnych płyt indukcyjnych dla gastronomii.

Wszystkie produkty Garland cechuje łatwość obsługi oraz najwyższa wydajność. Zastosowanie indukcji w urządzeniach kuchennych to krok milowy w tworzeniu najbardziej wydajnych procesów kulinarnych w profesjonalnej kuchni. Indukcję można określić mianem „zielonego ciepła”.

Jak działa indukcja

Kuchenki indukcyjne wytwarzają zmienne pole magnetyczne za pomocą miedzianej cewki, która jest zasilana prądem o określonej częstotliwości i odpowiednim poziomie mocy. Kiedy naczynie stalowe jest umieszczone w bliskiej odległości, w stali indukowany jest prąd elektryczny. Ciepło jest wytwarzane dzięki rezystancyjnym właściwościom metalu w stosunku do indukowanego prądu. Przy odpowiedniej kontroli metoda ta jest w stanie wytworzyć precyzyjne ilości pożądanego ciepła.

W technologii indukcyjnej firmy Garland chodzi o dostarczenie odpowiedniej ilości ciepła do konkretnego naczynia, w którym odbywa się gotowanie. To idealne połączenie optymalnej mocy urządzenia i jego efektywności energetycznej. Taka energia jest „mocniejsza” niż ta pochodząca z gazu i bardziej wydajna niż ta z promieniowania cieplnego. Zamiast przenosić ciepło z palnika do naczynia i dalej do potrawy, ciepło powstaje bezpośrednio w dnie naczynia do gotowania lub smażenia – bez zbędnych strat przy jego przekazywaniu. To jest właśnie magia indukcji firmy Garland.

Porównując działanie kuchni Garland Induction z tradycyjnymi kuchniami można zauważyć znaczne oszczędności energii, nawet do 70 proc. Kuchnia, w momencie zdjęcia naczynia z jej blatu przestaje zużywać energię.

Stosowanie urządzeń indukcyjnych zapobiega emitowaniu ciepła z kuchenki do otoczenia, przyczyniając się do zmniejszenia ogólnej ilości ciepła w kuchni, a tym samym kucharze mogą cieszyć się większym komfortem pracy.

Urządzenie podczas pracy jest włączone, a w kuchni jest chłodno, ponieważ ciepło trafia bezpośrednio do potrawy, a nie do otoczenia. Kuchenki indukcyjne praktycznie nie wydzielają ciepła do otoczenia. Dzięki temu są ograniczone wymagania co do wentylacji pomieszczenia.

Kuchnie indukcyjne są łatwiejsze w utrzymaniu czystości, gdyż nawet w najbardziej ruchliwej porze dnia, powierzchnie gotowania są chłodne i można je łatwo wyczyścić.

RTCSmp® a konwencjonalna indukcja

W urządzeniach indukcyjnych firmy Garland zastosowano opatentowany system wielopunktowego pomiaru temperatury w czasie rzeczywistym RTCSmp®, który ogranicza dopływ energii elektrycznej w przypadku wykrycia niebezpieczeństwa wygotowania potrawy lub przegrzania naczynia.

Dzięki temu systemowi można używać wielu typów garnków i patelni. Naczynia, które są słabymi ferromagnetykami nawet przy dużej mocy mają słabą wydajność. Jednak zastosowany w urządzeniach Garland system RTCSmp® i nowatorska technologia sterowania nimi, wykrywają zastosowane materiały w podstawach naczyń i odpowiednio dostosowują moc, aby zwiększyć wydajność.

Technologia RTCSmp® perfekcyjnie dostosowuje ustawienia procesu przygotowywania potraw do materiału, z którego wykonana została podstawa garnka lub patelni. Ciągły pomiar temperatury w podstawie naczynia zapewnia utrzymanie stałej temperatury podczas całego procesu gotowania.

Pozwala również na bezpieczniejsze i dłuższe użytkowanie naczyń, a zwłaszcza patelni wielowarstwowych z aluminiowym rdzeniem. Czujnik pomiaru temperatury RTCSmp® , mierzy odbite prądy wirowe i oblicza dokładnie żądaną temperaturę.

W kuchniach indukcyjnych Garland zastosowano precyzyjną kontrolę temperatury. Urządzenie bardzo szybko reaguje na zmiany ustawień mocy, co jest raczej niespotykane w innych urządzeniach elektrycznych tego typu. Możliwość programowania parametrów gotowania, a także zastosowanie cyfrowego wyświetlacza zapewniają powtarzalne rezultaty.

Ten system ogranicza też możliwość oparzenia kucharzy i pożarów w kuchni. Co zdarza się przy zastosowaniu urządzeń gazowych lub rozgrzanych do czerwoności elementów kuchni elektrycznych.

Ciepło wytwarzane jest bezpośrednio w dnie używanego naczynia, pozostającego
w bezpośrednim kontakcie z ogrzewanym produktem. Dno naczynia wymaga zastosowania minimalnego wstępnego podgrzewania niezbędnego do wzbudzenia energii elektrycznej
i wywołania czynności związanych z gotowaniem.

Najważniejszą różnicą między Garland Induction, a innymi markami urządzeń indukcyjnych jest sposób monitorowania i kontrolowania używanej energii, co pozwala na super precyzyjną regulację temperatury.

LIDERZY RYNKU – DOSTAWCY DLA STACJI PALIW – RAPORT 2021
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Portfolio produktów indukcyjnych firmy Garland jest bardzo szerokie, począwszy od przenośnych urządzeń nablatowych, po te przystosowane do zabudowy. Garland oferuje szeroką gamę modeli nablatowych, w tym Cooktop Line, Griddle Line, Wok Line, Hold Line. Seria Designer firmy Garland obejmuje linię do wbudowania, linię modułową i linię podtrzymującą odpowiednią temperaturę potraw.

NA TERENIE POLSKI URZĄDZENIA MARKI GARLAND DYSTRYBUUJE KOREE
handlowy@koree.plwww.koree.pl

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 26.03.2021
Aktualizacja: 26.03.2021