Leśne Runo planuje dalszy rozwój

Udostępnij artykuł

– Sieć Leśne Runo wzbogaciła się w pierwszym kwartale 2010 r. o dwie nowe restauracje. Pierwsza znajduje się w Stopce koło Bydgoszczy przy drodze krajowej nr 25 i działa na zasadzie franczyzy, druga natomiast zlokalizowana jest w Nowej Dębie, przy drodze krajowej nr 9 i jest własnością Towarzystwa Przyjaciół Polskiej Kuchni S.A. – mówi Tomasz Sztylko, odpowiedzialny za rozwój sieci Leśne Runo.

Sieć jednak nie poprzestaje na tym, stale poszukując nowych lokalizacji, spełniających wymagania stawiane przez Towarzystwa Przyjaciół Polskiej Kuchni.

– Aby powstało kolejne Leśne Runo potrzebne jest spełnienie określonych warunków dotyczących samej lokalizacji restauracji, ruchu samochodowego, powierzchni i stanu lokalu, jakości stacji paliw i wszystkich innych czynników składających się na prognozę rentowności restauracji – wyjaśnia Tomasz Sztylko.

– Jeżeli uda nam się znaleźć miejsca rokujące zyskowną działalność, jeszcze w tym roku możliwe są kolejne otwarcia – zapowiada.

Pierwsza restauracja marki Leśne Runo powstała w roku 2001. Obecnie pod tym szyldem działa 14 restauracji, w tym 10 będących własnością TPPK S.A. oraz cztery funkcjonujące na zasadzie franczyzy.

Wszystkie restauracje zlokalizowane są przy głównych drogach krajowych, w sąsiedztwie stacji paliw różnych marek. Leśne Runo zatrudnia 91 osób, z czego 95 proc. stanowią kobiety.

W tym roku do sieci dołączyły dwie restauracje. Ostatnio otwarty został obiekt w miejscowości Nowa Dęba w województwie podkarpackim. Nowa restauracja zlokalizowana jest przy stacji Statoil, przy drodze krajowej nr 9 Radom-Rzeszów.

Cechą wyróżniającą Leśne Runo spośród innych sieciowych firm gastronomicznych jest połączenie polskiej tradycji kulinarnej z nowoczesnymi standardami obsługi, charakterystycznymi dla restauracji typu "fast food".

Zgodnie z nazwą marki, restauracje oferują dania przygotowane na bazie produktów naturalnych z dodatkiem owoców runa leśnego. Zróżnicowanie i bogactwo kuchni polskiej, w połączeniu z właściwie dobraną technologią, pozwala restauracjom "Leśne Runo" z powodzeniem konkurować na naszym rynku z zagranicznymi sieciami gastronomicznymi.

Opublikowano: 16.04.2010
Aktualizacja: 16.04.2010