Pierogarnie Polskie Jadło będą przy stacjach

Udostępnij artykuł

Jak informuje Jan Kościuszko, prezes spółki Polskie Jadło sieć pierogarni przy stacjach benzynowych zacznie funkcjonować już niedługo. Dodatkowo przy każdej z nich uruchamione zostaną mini sklepiki, w których sprzedawane będą wytwarzane przez tę firmę produkty m.in. wiejskie chleby, wędliny, smalec i konfitury oraz wiele innych tradycyjnych dań kuchni polskiej. Spółka jak na razie nie poinformowała, przy których stacjach paliw uruchomi swoje obiekty gastronomiczne.

W Polsce przy stacjach paliw funkcjonują restauracje m.in. sieci McDonald’s, Leśnego Runa czy firmy Auto Grill. Pojedyncze obiekty otwiera też np. Burger King i Subway. Znaczną część tego rynku zajmują pojedyncze restauracje, nie skonsolidowane w sieć. Część stacji paliw otwiera własne punkty gastronomiczne np. koncern BP posiada koncept gastronomiczny Wild Bean Cafe, a PKN Orlen ma Stop Cafe Bistro.

Polskie Jadło S.A. działa w sektorze usług gastronomicznych w Polsce. Powstała w 1996 roku spółki przez 10 lat koncentrowała się na rozwoju sieci restauracji "Chłopskie Jadło". Po ich sprzedaży w 2006 roku pozyskane środki zostały zainwestowane w budowę i zarządzanie nowymi sieciami restauracji, gościńców i pierogarni funkcjonującymi w autorskim modelu franczyzowo-operatorskim pod marką „Polskie Jadło”.

Drugim segmentem działalności firmy, rozwijanym od 2004 roku, jest produkcja i sprzedaż wyrobów kuchni polskiej sprzedawanych pod marką "Polskie Jadło". Wśród nich znajdują się zarówno tradycyjnie wyrabiane wędliny i wyroby wekowane takie jak polskie zupy, pasztety oraz inne dania gotowe.