Prezes Kram: Pomagamy zarządzać sprzedażą napojów

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS] Czas epidemii „Covid-19” unaocznił nam konieczność zwiększenia uwagi na aspekty higieniczne we wszystkich miejscach, gdzie istnieje możliwość pośredniego przenoszenia różnego rodzaju zanieczyszczeń, bakterii, czy wirusów z człowieka na człowieka. Jednym z takich miejsc są kąciki kawowe na stacjach paliw. Newralgicznymi punktami wydają się być sposoby pobierania pustych kubków do przygotowania gorącego napoju oraz pobieranie dekli do kubków. – pisze na łamach magazynu „Stacja Benzynowa & COnvenience Store” Zbigniew Przybysz, prezes zarządu Kram.

Kram dyspenser

Higiena i oszczędności

Aby pobrać jeden kubek z tzw. rękawa, w którym umieszczony jest zapas kubków, koniecznym jest przytrzymanie drugą ręką pozostałych kubków. Najczęściej kontakt dłoni przytrzymującej odbywa się z rantem kubków, które mają pozostać w rękawie. Kubki te są pobierane i użytkowane przez kolejnych klientów, którzy postępują identycznie jak poprzedni.

Można takich kubków nie przytrzymywać, ale wiąże się to z ryzykiem wyciągnięcia jednorazowo co najmniej kilku sztuk. Co zrobić z takimi kubkami? włożyć ponownie do rękawa, czy wyrzucić?

W przypadku nakrywek do kubków sytuacja wygląda podobnie. Nakrywki są zeskładowane w wyodrębnionym miejscu w kąciku kawowym i ułożone w systemie „jeden na drugim”. Aby pobrać jedną pokrywkę ze stoku, bardzo często koniecznym jest oddzielenie jej drugą ręką od pozostałych nakrywek, które do siebie przylegają.

Pomimo powszechnie dostępnych płynów dezynfekcyjnych trudno założyć, iż dłoń przytrzymująca kubki lub nakrywki jest dłonią, z której chcielibyśmy np. jeść.

Badanie Kram

Z badań ankietowych przeprowadzonych na grupie 27 stacji paliw – analiza porównawcza liczby sprzedanych (zarejestrowanych przez kasę fiskalną) kaw i herbat, a liczbą zużytych (pobranych) opakowań (kubków) wynika, iż w zależności od wielkości stacji paliw, a właściwie ich usytuowania, różnica wynosi od 5 proc. do 16 proc., tj. na 100 dokumentów fiskalnych notuje się od 105 do 116 pobranych kubków. Badanie dotyczyło kubków, ponieważ nie wszyscy pijący gorące napoje korzystają z nakrywek do kubków.

Możemy założyć kilka możliwości:

  • brakujące w bilansie kubki (liczba sprzedanych / liczba zużytych) są wynikiem pobrania kilku kubków jednocześnie, a następnie wyrzuceniu ich (względy higieniczne),
  • pobranie przez osoby korzystające ze stacji paliw bezpłatnych kubków do wykorzystania w przyszłości,
  • niekontrolowanego przez pracowników stacji paliw bezpłatnego poboru gorących napojów. Pracownicy obsługujący kasy nie są w stanie kontrolować punktów samoobsługowych – ekspresów do kawy.

Rozwiązanie Kram

Opatentowany przez polską rodzinną firmę Kram dyspenser wyposażony jest w czytniki kodu kreskowego lub czytnik kodu QR. Gwarantuje w pełni higieniczny pobór kubka i dekli oraz pełną kontrolę wydawanych napojów.

Tylko osoby dysponujące niepowtarzalnym kodem, generowanym po uregulowaniu zapłaty za produkt, mogą pobrać określony kubek i/lub dekiel do kubka. Następnie mogą sporządzić sobie wybrany, gorący napój.

Źródło: Stacja Benzynowa & Convenience Store

STACJA BENZYNOWA & CONVENIENCE STORE
– MARZEC-KWIECIEŃ 2022 –
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Stacja Benzynowa & Convenience Store

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 09.06.2022
Aktualizacja: 09.06.2022