Rzemieślniczy Browar Jana wprowadza na rynek piwo dla osób chorych na celiakię oraz nietolerancję glutenu. Bezglutenowe Jasne Pełne jest dostępne na rynku od lipca.
W Polsce według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię choruje ok. 1 proc. populacji, czyli ok. 380 tys. osób, a nadwrażliwość na gluten (tzw. gluten sensitivity) może dotyczyć nawet 6 proc. populacji – 2,28 mln osób w Polsce.
W Browarze Jana stawiamy na nieustanny rozwój. Dlatego zdecydowaliśmy się na wypuszczenie na rynek pierwszego piwa bezglutenowego. Jednym z powodów tej decyzji była chęć posiadania bardziej kompleksowej oferty piw, o którą coraz częściej pytają współpracujące z nami restauracje czy hotele, a drugim wsłuchanie się w głos rynku i samych klientów, którzy chcą pić dobre piwo, a z wiadomych przyczyn nie mogą tego zrobić. Te kilka procent populacji to dla nas nisza rynkowa, w której jako browar od dawna chcieliśmy się znaleźć. Bezglutenowe Jasne Pełne wchodzi na rynek już teraz, a za chwilę wypuszczamy bezglutenowe IPA – komentuje Tomasz Dobrowolski, manager działu sprzedaży w Browarze Jana.
Oferta piw bezglutenowych w Polsce, to poza kilkoma rodzimymi pozycjami na rynku oraz zaprzęgiem piw zagranicznych dalej niezagospodarowany ocean możliwości. Należy pamiętać, że gluten to umowna nazwa dla mieszanin białek (prolamin i glutenin), które znajdują się w ziarnach zbóż, a więc i w słodzie wykorzystywanym do produkcji piwa. W pszenicy będzie to gliadyna, w życie sekalina, a w jęczmieniu hordeina.
Aby móc sprzedawać na rynku piwo jako bezglutenowe, czyli legitymowane na etykiecie znakiem Przekreślonego Kłosa należy spełnić wymogi zawartości glutenu w wyrobie gotowym, który nie przekracza 20 ppm. – dodaje Tomasz Dobrowolski z Browaru Jana z Zawiercia.
STACJA BENZYNOWA & CONVENIENCE STORE
– CZERWIEC 2020 –
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.