Pitstop Bar: nowy koncept franczyzowy dla stacji

Udostępnij artykuł

Pierwsze obiekty nowej sieci Polskiego Jadła nie będą zlokalizowane w pobliżu stacji paliw, bo MOP-y w Zakrzowie i Podłężu należą do kategorii I – wypoczynkowej z możliwością usług gastronomicznych. Jednak Jan Kościuszko, prezes spółki Polskie Jadło, zapowiada, że kolejne przydrożne restauracje jego firmy będą otwierane we współpracy „z siecią renomowanych stacji paliw”. – Nie mogę na tym etapie zdradzić, o którą sieć chodzi, ale można się tego domyślić – podpowiada Jan Kościuszko. Jego firma współpracuje od pewnego czasu z siecią paliwową Lotos. Na stacjach gdańskiej sieci podróżni mogą posilić się pierogową przekąską, którą dostarcza Polskie Jadło.

Nowe przydrożne restauracje będą działały pod dwiema markami: Pitstop Bar oraz Gościniec Polskie Jadło. – Te pierwsze będą miały szeroki asortyment nowoczesnej kuchni polskiej, włoskiej czy meksykańskiej oraz program lojalnościowy dla kierowców TIR. W Gościńcach będzie więcej kuchni polskiej, planujemy je otwierać tam, gdzie w pobliżu są silne marki, jak McDonald’s albo Burger King oraz w miejscach o dużym natężeniu ruchu turystycznego – tłumaczy Jan Kościuszko.

Właściciel Polskiego Jadła zdradza także, że firma zamówiła produkcję 30 segmentów, z których budowane są punkty gastronomiczne nowych konceptów. W planach Polskiego Jadła jest uruchomić je do 2012 roku m.in. w systemie franczyzowym. Jednak pierwsze punkty sieci – w Zakrzowie i Podłężu – będą własnymi punktami firmy. – Chcielibyśmy jeszcze dopracować koncept i ustalić optymalną wysokość opłaty franczyzowej – tłumaczy Jan Kościuszko. Jak podkreśla, franczyza Pitstop Bar to oferta m.in. dla dużych stacji paliw.

Zgodnie z umową zawartą z Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad, 15 stycznia br. spółka Polskie Jadło rozpoczęła budowę dwóch bliźniaczych obiektów gastronomicznych po obu stronach autostrady A4 w miejscowościach Zakrzów i Podłęże. Termin uruchomienia obu obiektów określony został początkowo na 30 kwietnia, jednak w związku z zakończeniem prac budowlano-montażowych 8 marca termin ich uruchomienia zostanie przyspieszony. Każdy z barów może jednorazowo obsłużyć 120 klientów.