Roślinne „mięso” mielone, burgery, klopsiki i fileciki marki Garden Gourmet od 24 listopada dostępne w sprzedaży detalicznej. W pierwszej kolejności produkty pojawią się w sklepach sieci Kaufland w całej Polsce.
Coraz więcej konsumentów decyduje się na ograniczenie mięsa w diecie. W Polsce aż jedna czwarta badanych deklaruje, że stara się zmniejszyć jego spożycie[1]. Jakie są tego przyczyny? Przede wszystkim troska o zdrowie (24 proc.), dobrostan zwierząt (17 proc.) oraz planetę (14 proc.)[2]. Wprowadzanie roślinnych produktów marki Garden Gourmet na kolejnych rynkach to także ważny element strategii Nestlé i kolejny krok firmy na rzecz realizacji zobowiązań wobec konsumentów i środowiska.
– Produkty na bazie roślin to obecnie jeden z kluczowych obszarów badań i rozwoju w naszej firmie. Jesteśmy przekonani, że tzw. dieta planetarna to dieta przyszłości – jest ona zarówno korzystna dla zdrowia, jak i pozwala na niższą ingerencję w środowisko naturalne. Dla Nestlé to także ważny krok w kierunku realizacji globalnego zobowiązania, by do 2050 roku osiągnąć zerową emisję netto gazów cieplarnianych. Ze względu na walory produktów roślinnych coraz częściej sięgają po nie zarówno zdeklarowani weganie czy wegetarianie, jak i osoby, które starają się jedynie ograniczyć mięso w codziennej diecie. Ten coraz silniejszy trend stanowi o ogromnym potencjale tego segmentu rynku – mówi Marcin Popławski, dyrektor dywizji kulinarnej Nestlé w Polsce.
STACJA BENZYNOWA & CONVENIENCE STORE
– PAŹDZIERNIK-LISTOPAD 2020 –
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
W ramach marki Garden Gourmet Nestlé wprowadza sześć produktów na bazie roślin. Dostępne będą wegańskie zamienniki surowego mięsa mielonego oraz burgerów: Sensational Mince / Mielone oraz Sensational Burger. Nestlé wprowadza także cztery produkty stanowiące roślinną bazę do przygotowania dań: wegańskie burgery, wegetariańskie fileciki oraz klopsiki roślinne, a także klopsiki warzywne. Kaufland to pierwsza sieć, w której będzie można znaleźć produkty marki. Będą one dostępne także w sklepiku firmowym Nestlé w warszawskiej siedzibie firmy.
Korzyści dla zdrowia
Jak podkreślają eksperci, prawidłowo
zbilansowana dieta roślinna może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, np.
zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego lub wystąpienia
otyłości. Duży udział warzyw i owoców w codziennym jadłospisie – oprócz tego,
że są one źródłem witamin i składników mineralnych – zwiększa objętość posiłków.
W tym przypadku może to iść w parze ze zmniejszeniem kaloryczności
całodziennej racji pokarmowej, co ma korzystny wpływ na utrzymanie lub też
uzyskanie prawidłowej masy ciała, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia
niedoborów niektórych witamin, składników mineralnych czy błonnika.
[1] GlobalData, na podstawie 767 odpowiedzi, 2019
[2] GlobalData, na podstawie 767 odpowiedzi, 2019
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.