Stop Cafe w ciągu czterech lat stała się największą siecią gastronomiczną w Polsce. Od stycznia do września tego roku powiększyła się o 45 lokalizacji i aktualnie działają 194 lokale tej sieci. Natomiast Da Grasso to obecnie 215 lokali, 20 z nich powstało w ciągu ostatnich dziewięciu miesięcy. Koncept prawie w całości oparty jest na zasadzie franczyzy – mówił Leszek Jurczak.
Podczas prelekcji Leszek Jurczak zwrócił także uwagę, że oczekiwania co do Euro 2012 – jako momentu wyjątkowo korzystnego dla branży – są wygórowane. Mistrzostwa Świata FIFA 2006 w Niemczech nie przyniosły rynkowi horeca przełomu. Wzrost tego rynku w roku mistrzostw wyniósł 1,5 proc., a w miesiącu turnieju (L4L) – 4 proc.
Makro Cash & Carry jest liderem w branży samoobsługowego handlu hurtowego. Usługi firmy, skierowane przede wszystkim do przedsiębiorców, obejmują zarówno kompleksowe zaopatrzenie, jak i nowoczesne rozwiązania biznesowe.
Da Grasso to obecnie największa sieć pizzerii w Polsce. Pierwsza pizzeria sieci powstała w Łodzi pod koniec lat 90. W jej portfolio działają pizzerie express, pizzerie premium oraz restauracje casual dining.
Pierwsze Stop Cafe w Polsce zostało otworzone w 2008 r. w Warszawie. Koncept szybko zyskał uznanie w oczach klientów stacji Orlen, więc zaczęły pojawiać się kolejne lokalizacje. Pod koniec 2008 roku było już 409 kącików kawowych Stop Cafe oraz 26 punktów Stop Cafe Bistro. W kolejnym roku przybyło 13 kącików kawowych oraz 124 punkty z ofertą rozszerzoną – Bistro.